Siobhán On november - 28 - 2011

We hebben ons in onze jeugd allemaal wel eens vermaakt met kleurplaten. Het is voor een kind een leuke en belangrijke bezigheid. Het stimuleert de creativiteit en het maakt kinderen bewust van kleuren en de toepassing ervan. Het is tevens een ontspannende bezigheid.

Vroeger had bijna elk kind wel een of meerdere kleurplaatboeken. Deze boeken zaten vol met kleurplaten en het kind kon een kleurplaat kiezen en deze vervolgens inkleuren. Als alle kleurplaten in het boek waren ingekleurd, dan kon een nieuw boek worden gekocht.

Tegenwoordig is het allemaal echter een stuk eenvoudiger, kleurplaten kunnen online worden gevonden en vervolgens worden uitgeprint of zelfs online worden ingekleurd. Het inkleuren online is echter vrij lastig, omdat je met de muis nou eenmaal niet zo makkelijk kunt kleuren. Dit is met een potlood in je hand een stuk eenvoudiger.

Er zijn wel methoden om dat op te lossen, zo kan je speciale hardware kopen waarbij je met een pen kan werken achter de computer, maar daar zijn weer extra kosten aan verbonden en bovendien is het toch niet zo leuk als het echte kleuren. Er zijn ook mogelijkheden om met de muis bijvoorbeeld hele vlakken vullen met een kleur, maar dat maakt het allemaal weer net wat te gemakkelijk.

Het kleuren met een potlood blijft dus vooralsnog de beste en leukste oplossing en dit is ook vrij eenvoudig als je een printer hebt. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een printer, dus dit is voor de meeste mensen geen enkel probleem. Je kunt op websites als www.kleurplaten.nl vele kleurplaten vinden voor kinderen en er zijn tevens andere soortgelijke alternatieven te vinden, zoals bouwplaten.

Bouwplaten zijn ook een soort van kleurplaten, maar naast het inkleuren van dingen kunnen kinderen de vormen ook uitknippen en bijvoorbeeld op een stuk karton plakken. Zo kunnen ze de tekening echt tot leven laten komen en het is tevens een extra oefening voor de motoriek van kinderen.

Kleuren is echter niet iets dat alleen voor kinderen is, er zijn ook nog veel jongeren en volwassenen die van kleuren houden. Kleuren eigenlijk vergelijkbaar met tekenen en schilderen, alleen bepaal je bij kleuren niet zelf de vormen die je op papier zet. Het is voor dus eigenlijk een vorm van ontspanning voor alle leeftijden.

Als je op zoek bent naar kleurplaten voor volwassenen dan zou je bijvoorbeeld naar de zogenaamde mandala’s kunnen kijken. Deze afbeeldingen zijn vooral populair bij volwassenen die graag kleuren. Toch is het over het algemeen lastiger om kleurplaten voor volwassenen te vinden. Tijdschriften zoals de Flow bevatten af en toe een kleurplaat en er zijn ook posters van Doodle Art erg geschikt zijn als kleurplaat. Het nadeel van de Doodle Art posters is wel dat ze vrij prijzig zijn.

Als je als volwassene op zoek bent naar kleurplaten, dan is het een beter idee om naar een hobbywinkel of in warenhuizen rond te kijken naar boeken met kleurplaten. Hoewel ze lastiger te vinden zijn, is het vaak wel mogelijk om een geschikt boek te vinden. De prijzen zijn vaak niet al te hoog en je hebt direct de keuze uit vele verschillende kleurplaten.

Kleuren en kleurplaten zijn dus voor zowel jong en oud. De jongste onder ons hebben het voordeel dat de kleurplaten zeer eenvoudig te vinden zijn. Kleurplaten voor volwassenen zijn iets lastiger te vinden, maar het is zeker geen onmogelijke opgave.

Leave a Reply