Siobhán On november - 28 - 2011

Toen ik vele jaren geleden een rapport moest schrijven over de verschillende rotondes in Nederland, wilde ik graag een plaatje van een rotonde in dit rapport bijvoegen. Zo’n plaatje was in die tijd echter niet heel erg makkelijk te vinden. Er waren wel verschillende zoekmachines, zoals het Nederlandse Ilse en het internationale Altavista, maar het vinden van plaatjes was met die zoekmachines een stuk lastiger als het nu is.

Het is tegenwoordig gelukkig een stuk eenvoudiger met een zoekmachine als Google. Je kunt eenvoudig op enkel afbeeldingen zoeken en je hoeft vervolgens alleen maar op het gewenste woord te zoeken. Je zult voor de meeste zoekopdrachten direct duizenden hits krijgen. Een geschikt plaatje zoeken is dus geen enkel probleem meer.

Er zijn tegenwoordig ook vele spelletjes waarbij plaatjes zoeken centraal staat. Zo zie je op verschillende fora op het internet spellen waarbij mensen plaatjes moeten zoeken. Deze spellen werken als volgt: een gebruiker vraagt om een afbeelding met een bepaald onderwerp. Een voorbeeld kan zijn een vliegend schaap of een hond met een zonnebril op. Andere gebruikers moeten zo snel mogelijk een afbeelding met dit onderwerp vinden, en de eerste gebruiker die het plaatje vindt en post, zal vervolgens een nieuw onderwerp mogen kiezen. De andere gebruikers zullen nu op zoek gaan naar een plaatje dat bij dit onderwerp past. Degene die het plaatje als eerst post, zal mogen bepalen wat het volgende plaatje wordt, etc.

Wat opvalt bij deze spelletjes is dat gebruikers meestal binnen enkele minuten plaatjes van de meest rare dingen kunnen vinden. Dit geeft aan dat het zoeken van plaatjes online vandaag de dag erg eenvoudig is. Dit is dus handig bij zowel het spelen van spelletjes als het maken van rapporten en verslagen.

Ik speelde trouwens laatst ook een ander leuk spel waarbij naar plaatjes moet worden gezocht, memory. Hiervoor is geen Google of andere zoekmachine benodigd, maar je kunt het gewoon thuis of online spelen. Waarschijnlijk kent iedereen memory wel, maar ik zal het toch nog even snel uitleggen voor de mensen die het spel niet kennen.

Bij memory heb je een even aantal spelkaarten. Deze spelkaarten zijn aan één zijde bedrukt met een afbeelding. Elke afbeelding komt op precies twee kaarten van de verzameling voor, zodat je een veelvoud van twee identieke kaarten hebt. Bijvoorbeeld, als je 48 spelkaarten hebt, dan zijn er 24 setjes van twee spelkaarten met dezelfde afbeelding. Als je 20 spelkaarten hebt, dan heb je 10 setjes van twee spelkaarten met dezelfde afbeelding.

De kant met de afbeelding zal naar onderen gericht op een tafel worden geplaatst en alle spelkaarten worden door elkaar gehusseld. Spelers van het spel mogen vervolgens om de beurt 2 spelkaarten omdraaien. Als de afbeeldingen hetzelfde zijn dan mag de speler de spelkaarten van tafel pakken, 2 punten bij zijn score optellen en nogmaals 2 spelkaarten omdraaien. Als de afbeeldingen niet hetzelfde zijn, dan moeten de kaarten op dezelfde positie worden teruggelegd en is de volgende speler aan de beurt.

Het is de bedoeling dat alle spelers onthouden welke plaatjes waar liggen, zodat ze als ze de beurt krijgen twee spelkaarten met hetzelfde plaatje kunnen omdraaien. Het spel is uiteraard moeilijker als er meer spelkaarten worden gebruikt, omdat er meer plaatjes moeten worden onthouden.

Als je even genoeg hebt van het zoeken naar plaatjes met Google, dan is het wellicht een goed idee om even een potje memory te spelen met vrienden of bekenden. Je zou het spel zelfs online kunnen spelen als niemand in je vriendenkring zin heeft in memory. Het is zeer ontspannend en goed om de hersenen fit te houden. Een echte aanrader dus!

Leave a Reply